Řešíte na poslední chvíli, co pod stromeček? Originální jedlé dárky nezklamou!
Štědrý den se nezadržitelně blíží a otázka co komu nadělit pod stromeček začíná být pro mnohé z nás znepokojující. Pokud nepatříte mezi ty šťastlivce, kteří srší nápady a mají v září nakoupeno, určitě vám přijdou vhod naše nápady na dárky, které sami snadno vyrobíte.
Proč darovat domácí jedlé dárky? Můžete je vyrobit úplně na poslední chvíli, máte jistotu, že darujete kvalitní a s láskou vyrobené dobroty, nezahltíte obdarované dalšími věcmi, které už není kam dát, a navíc jim ukážete, že na ně myslíte a rádi jim věnujete svůj čas a práci.
Jedlými dárky potěšíte nejen ty, kdo rádi mlsají, ale i ty, kdo si sami užívají tvoření v kuchyni.
Dárky pro nadšené kuchaře
Těm, kdo rádi vaří a potrpí si na domácí jídlo, určitě udělají radost vaše poctivé výrobky, které při vaření využijí.
- Uvařte pořádný vývar. Pro skvělou omáčku je nepostradatelný, ale kdo by se s ním chtěl pořád vařit. Když ho ještě horký zavřete do zavařovacích sklenic, vydrží dlouho.
- Dalším krokem k dokonalosti je vlastní demi-glase. Ne každý má trpělivost na jeho přípravu, proto s ním určitě zabodujete. Vykouzlíte ho z opečených kostí a kořenové zeleniny, protlaku a červeného vína. 24 hodin tažený vývar sceďte a poté jeho množství dalším varem zredukujte na polovinu.
- Snad každý ocení v polévce domácí nudle jako od babičky. Pytlík nudliček bez práce určitě potěší.
- Pro přípravu luxusních pokrmů se bude hodit i konfitovaný česnek. Hromadu oloupaných stroužků česneku zalijte olivovým olejem a velmi mírně vařte 30–45 minut. Do oleje můžete přidat i bylinky nebo chilli papričku. Do sklenic pak přelijte česnek i s olejem, hodit se bude oboje.
- Velmi snadná na přípravu je bylinková sůl. Jednoduše smíchejte kvalitní mořskou nebo himalájskou sůl s bylinkami jako například libeček, rozmarýn, tymián nebo saturejka. Pro větší propojení vůní můžete sůl s bylinkami lehce promixovat v robotu.
- Zaručeně překvapíte vyrobenou olivovou solí. Olivy, kapary, česnek a oregano rozdrťte s mořskou solí, rozprostřete na plech a sušte v troubě 2 hodiny.
- Velký úspěch určitě sklidíte s vlastnoručně vyrobenými domácími těstovinami. Přidáním protlaku, řepy nebo špenátu vykouzlíte těstoviny různých barev. Pokud jste zruční a vyhrajete si s jejich tvary, obdiv bude zaručen.
Dárky pro vymazlené pečení
- Kdo rád peče, neobejde se bez vanilkového cukru. Ten nejkvalitnější snadno vyrobíte, když v robotu rozmixujete cukr a na kousky nakrájený vanilkový lusk.
- Stejně tak vyrobíte originální makový cukr. Ten bude skvěle fungovat hlavně na sladkostech se švestkami nebo povidly, ať už jsou to koláče, buchty nebo knedlíky.
- Také citronová kůra je pro pečení nepostradatelná. Aby byla vždycky po ruce, a přitom se nezkazila, smíchejte nastrouhanou kůru z bio citronů s krystalovým cukrem. Směs pak usušte na plechu v troubě.
- Dobrotou, po které stačí doma jen sáhnout i při rychlém pečení, je slaný karamel. Přidáním másla a smetany do zkaramelizovaného cukru vznikne vláčná pomazánka, kterou se snadno potřou různé dezerty, palačinky nebo lívance.
Dárky k zakousnutí
- Velmi snadným, ale výborným dárkem jsou mandle nebo ořechy naložené v medu nebo obalené v karamelu.
- Neloupané mandle můžete také povařit v troše vody a másla s cukrem a skořicí, až získají křupavý a voňavý povrch.
- Milovníky sladkých, ale zdravých snídaní potěšíte domácí granolou.
- Atraktivnější variantou sušeného ovoce jsou ovocné kůže. Jakékoliv ovoce rozmixujte, rozetřete v tenké vrstvě na plech s pečícím papírem a několik hodin sušte v troubě, dokud hmota nepřestane být lepkavá. Pak ji nastříhejte na pruhy a ty srolujte do ruliček.
- Vyhrajte si s chutěmi a naskládejte do sklenice ty nejlepší utopence nebo sýry naložené v oleji.
- Se spoustou cibule vykouzlíte delikatesu v podobě cibulové marmelády. Budete k tomu potřebovat ještě cukr, víno, balzamikový ocet a koření.
- Podobně připravíte i slaninádu. Budete s ní mít zaručený úspěch, protože je originální a chutná skvěle.
- Pořádné chlapy potěšíte pivní hořčicí. Hořčičná semínka zalijte octem a po dvou dnech je rozmixujte. Osolte, opepřete a přidejte žloutek vyšlehaný s pivem a česnekem.
- Milovníci masa jistě ocení zásobu jerkey, tedy masa sušeného. Hovězí zadní nakrájejte na tenké plátky a nechte pár hodin marinovat. Maso pak sušte 3-4 hodiny v sušičce nebo na roštu trouby při osmdesáti stupních. V čem marinovat? Základem je sójová a worcesterová omáčka. Pak už záleží na vaší chuti a kreativitě.
Dárky co tečou
Mezi oblíbené doma vyráběné dárky patří ty, které se dají vypít. Do pálení slivovice se pouštět nebudeme, ale máme pro vás nápady, co se dá kromě vaječňáku dát pod stromečkem do lahví.
- Z karamelizovaného salka, mandlového pudinku a rumu vykouzlíte lahodné domácí baileys.
- Atmosféru slunné Itálie darujete s lahví domácího limoncella. Tenkou vrchní vrstvu citronové kůry nechte alespoň 10 dní macerovat v 80% alkoholu. Scezený alkohol pak smíchejte se silným cukrovým rozvarem.
- Silnou imunitu zajistí zázvorový elixír. Čerstvý zázvor a oloupané citrony s pomeranči rozmixujte a přeceďte. Směs pak oslaďte medem. Když místo medu přidáte kurkumu a pepř, bude nápoj pomáhat i s hubnutím.
- Pro zahřátí v zimních dnech se bude hodit pečený čaj. Jakékoliv ovoce podle potřeby nakrájejte a zasypte cukrem. Budete ho potřebovat asi polovinu váhy ovoce. Přidejte koření pro ovonění, třeba skořici, badyán nebo hřebíček. Pečte v zakrytém pekáči 30 minut a pak 15 minut bez zakrytí. Horkou směsí naplňte skleničky, zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru.
Z vyrobených potravin a nápojů udělá luxusní dárek jejich balení. Použijte proto hezké sklenice, lahvičky nebo sáčky. Pro stylové popisky se skvěle hodí naše samolepky do domácnosti. Vybírat můžete ze dvou velikostí a několika tvarů, barev i designů.
Hodně zábavy s přípravou jedlých dárků vám přeje tým Mama Labels.